Co to jsou adaptogeny a jak vám mohou pomoci?

Důležitým úkolem našeho organismu je neustále se přizpůsobovat okolnímu prostředí. V období, které je pro tělo extrémně náročné, při zranění, úzkosti nebo dlouhodobé únavě, mu ho můžete pomoct překlenout s tzv. adaptogeny.

Co to jsou adaptogeny

Definice adaptogenů

Adaptogeny jsou rostlinné produkty, které mají za cíl zvýšit odolnost organismu v náročných situacích respektive mu pomoct se těmto situacím přizpůsobit - adaptovat se. Co je adaptogen, určil v roce 1947 ruský vědec Nikolaj Lazarev.

Podle čeho se adaptogeny posuzují?

Jestli daná rostlina patří, nebo nepatří mezi adaptogeny, se posuzuje dle následujících kritérií:

  1. Na fyziologické funkce organismu musí působit převážně kladně.
  2. Celkovou odolnost organismu musí zvyšovat komplexně, nikoliv jen jedním specifickým účinkem. 
  3. Dané stavy (únava, úzkost, zranění…) musí zlepšovat a nesmí žádný z nich zhoršovat. 

Jaké rostliny se za adaptogeny v alternativní medicíně považují?

Je to například všehoj ženšenový, eleuterokok ostnitý, parcha saflorová nebo bazalka posvátná. Kromě celé řady rostlin považovaných za adaptogeny existují ještě další, které nebyly doposud zcela prozkoumány nebo nemají dostatečné účinky. Patří pak do skupiny takzvaných malých adaptogenů.

Jak to vlastně funguje?

Hlavním úkolem adaptogenů je kontrolovat množství uvolněných stresových hormonů při vypjatých situacích, kterým jsme vystaveni. Právě při nich je totiž do těla uvolňován hormon CRH, který je spojený s následným uvolněním adrenalinu. Adaptogeny jejich uvolňování zabrání. Díky nim bude mít vaše tělo celkově nižší potřebu tyto hormony produkovat. 

A nejen to. Hovoří se také o tom, že užíváním adaptogenů posilujeme imunitní systém, funkci srdce, pomáháme regenerovat mozkové buňky, předcházíme depresím a také zlepšujeme sexuální kondici.