Umíte se správně soustředit?

Nejspíš si řeknete: „No jasně, to přece umí každý.“ Možná ale taky zjistíte, že to tak jednoduché není. Tak schválně, kdy jste naposledy pracovali nebo se učili hodinu v kuse bez kontroly telefonu? 

Soustředění při práci na počítači

Vaše hluboké soustředění může narušit pípnutí telefonu, dotaz kolegy, dopraná pračka nebo okénko s novým e-mailem. Je prokázáno, že každé takové vyrušení prodlužuje čas dokončení vaší práce průměrně o 20 minut.

Najděte si ideální místo

Ať už jste student, který píše seminární práci, nebo zaměstnanec na home office, víte, jak těžké může být neprokrastinovat a upínat mysl na konkrétní cíl. Kde začít? Nejlépe místem. Vyzkoušejte si, kde se vám pracuje, píše nebo učí nejlépe. Je to doma v kuchyni? V kanceláři? V kavárně? V knihovně? Zkoušejte různá místa a uvidíte, co vám bude vyhovovat.

Zjistěte také, co odvádí vaši pozornost a co ji naopak posiluje. Telefon, spolubydlícího a zapnutou televizi můžete okamžitě eliminovat. Dobrou kávou, bylinkovým čajem nebo třeba vhodnou bylinnou směsí můžete svoje soustředění naopak podpořit. Hlavní roli hraje optimální dávkování, jinak by totiž mohl být výsledný efekt opačný a namísto návalu energie byste pocítili, že vaše tělo začíná relaxovat. 

Plánujte a trénujte

Zaručených rad, jak se soustředit v práci a ve škole, je všude plno. Ve výsledku vám ale stačí jenom tyto dvě činnosti: plánování a trénování. Rozdělte si velký objem práce na menší části a nastavte si dopředu, co přesně chcete stihnout a kolik času na to máte. Při psaní diplomové práce nebo prezentace pro klienta si dopředu určete, kolik stránek chcete napsat.

Soustředění při studiu

Málokdo ví, že koncentrace je dovednost, která se musí trénovat. Stejně jako hra na piano, malování nebo třeba běhání. Když chcete uběhnout maraton, pravděpodobně to nepůjde ještě dneska. Začnete rychlou chůzí na menší vzdálenost a postupně budete zrychlovat a uběhnutou vzdálenost prodlužovat. Čím častěji budete trénink opakovat, tím rychleji se bude zlepšovat vaše fyzická kondice. A s koncentrací je to stejně.