Zázračná mochyně peruánská: Jaké má účinky a jak pěstovat?
Mochyně peruánská (Physalis peruviana) představuje rostlinu, která se hojně pěstuje v mnoha teplejších částech světa. Můžete ji nalézt pod mnoha názvy, například také jako angrešt kapský nebo incká bobule. V běžných obchodech ji často najdete pod jménem physalis.
Ať už si ji pro své účely pojmenujete jakkoliv, měli byste vědět, že poskytuje mnoho skvělých benefitů pro naše zdraví. A které to jsou? To se dozvíte v tomto článku.
Mochyně peruánská je nejvíce spojená s jihoamerickým Peru, ale můžeme ji nalézt i na území Guatemale, Chile, Kolumbii a Venezuely. Historicky můžeme říci, že je známá z věhlasné Incké říše. V incké civilizaci, která dominovala v Andách před španělskou kolonizací, hrála mochyně důležitou roli v zemědělství. Domorodci ji pěstovali nejen pro potravu, ale také pro blahodárné benefity na lidský organismus.
Znalosti o léčivých vlastnostech rostlin byly předávány z generace na generaci. Mochyně byla využívána pro posílení imunity, zlepšení trávení a léčbu zánětů. Po příchodu Španělů do Jižní Ameriky v 16. století byla mochyně peruánská zmiňována jako exotická plodina. Španělští dobyvatelé a botanici objevili její chuť i výživné vlastnosti a začali ji rozšiřovat do Evropy a dalších částí světa. Tímto způsobem se mochyně dostala i do Asie a Afriky.
Co je mochyně peruánská?
Jedná se o blízkého příbuzného angreštu rodu Ribes (čeleď Grossulariaceae). I když je mochyně peruánská vytrvalá rostlina, v našem mírném podnebí se běžně pěstuje pouze jeden rok.
Tato lilkovitá rostlina plodí žluté, šťavnaté bobule uzavřené v nafouklém kalichu. Těm se říká různě a jsou překvapivě podobné rajčatům. Můžete se setkat také s názvy Goldenberries, Physalis Peruviana nebo Incan Berries.
Chutná sladkokysele a svou chutí trochu připomíná cherry rajčátka s tóny citrusových plodů, ananasu, broskví a třešní.
Jaké má účinky?
Mochyně peruánská má vysoký obsah vitamínu C a A. Dále obsahuje pektiny, vápník, riboflavin, železo, fosfor a draslík. Tomuto drobnému ovoci se také přisuzují protizánětlivé vlastnosti.
Navíc může mít pozitivní vliv na trávicí systém, pomáhá snižovat záněty a zlepšovat krevní oběh. Má vysoký obsah vlákniny a díky svému obsahu prospěšných látek může posilovat také imunitní systém. V tradiční medicíně v mnoha částech světa se využívá již dlouhou dobu.
Jak se pěstuje?
Na pěstování mochyně peruánské není nic složitého. Pěstuje se podobně jako rajčata. Vyžaduje tedy umístění na slunné straně záhonu nebo zahrady a ideálně v hluboce zrytých půdách. Dařit se ji bude i ve skleníku. Rostliny lze pěstovat jako trvalky, ale sazenice jsou často produktivnější.
Semínka se vysévají do dobře chráněných míst již v únoru. Vysejí se rovnoměrně například na tác. Po vzkvětnutí rostlin se přemístí do větší vzdálenosti od sebe do výsevných nádob nebo kelímků, vždy po jedné až třech rostlinách.
Na záhon se přesévají do objemnějších květináčů v květnu. V červenci až v srpnu se rostlině za teplého počasí daří a může se více rozrůst. Ideálně je přivázejte k opoře, protože rostlina může vyrůst i do výšky 120 cm.
Rostlinu můžete zaštipovat jako rajčata. Obecně po zaštípnutí více plodí.
Od srpna do září se sklízí lampionky s bobulí uvnitř. Každá rostlina mochyně peruánské může vyprodukovat až kilogram plodů, které na teplém a suchém místě vydrží několik týdnů.
Jak využít mochyni peruánskou?
Mochyně peruánská skvělé chutná už přímo z keře (a to zejména když sbírají děti). Nicméně mají mnoho dalšího využití v kuchyni. Dají se konzumovat čerstvé či vařené a používají se do sladkých i slaných pokrmů.
Jedná se o skvělou náhražku rajčat. Hodí se například do salátů místo cherry rajčat nebo do dipu či omáček z pečených rajčat.
Mochyni peruánskou můžete snadno zavařit do kompotů či marmelád, protože má vysoký obsah pektinu. Pokud máte sušičku, můžete si dokonce vyrobit své vlastní sušené incké bobule.
Na Havaji se často tyto bobule kombinují s kuskusem a koriandrem jako příloha k mušlím. V Kolumbii a andských zemích se objevují v jogurtech, zmrzlinách, smoothies i slaných omáčkách, zatímco v Brazílii a některých částech Evropy se máčí v čokoládě a podávají se jako drobný sladký předkrm či dezert.
Z mochyně peruánské vykouzlíte i fantastické čajové směsi, které uvítáte zejména v chladnějším období roku nebo třeba jako chutný dárek pro své blízké.
Pozor na nezralé plody, které mohou být toxické. Jinak se jedná o ovocnou pochoutku, kterou díky jejímu přírodnímu základu lze konzumovat v podstatě bez omezení, neboť tělo přijme pouze nezbytné látky a nepotřebný zbytek samo vyloučí.
Mochyně peruánská vám překvapí svou příjemnou, výraznou sladko-kyselou chutí i mnoha zdravotními benefity. Navíc její flexibilnost využití v kuchyni z ní činí fantastickou dobrotu, kterou určitě stojí za to vyzkoušet.
Možná pro vás bude zajímavé vyzkoušet i nějaký přírodní nakopávač, jako je například kratom. Nejprve se však poraďte s odborníkem. Ten vám pomůže určit, zda je pro vaše zdravotní potřeby tou správnou volbou.
Nebo vám mohou dobře znít účinky reishi či macy peruánské, které mohou poskytnout také mnoho skvělých benefitů pro lepší zdraví. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, určitě si o nich něco přečtěte.