Jak si udržet soustředění a efektivitu na home office?

S příchodem pandemie covidu-19 skončila možnost volby a tam, kde to šlo, se nekompromisně přesedlal home office. Někomu to velmi vyhovovalo a pro někoho byl home office noční můra.

Někteří zajásali, jiní si s hrůzou představovali, jak to asi spolu s partnerem a dvěma dětmi na distanční výuce zvládnou. I když to může být každodenní boj, existuje pět dobrých tipů, jak zvládnout home office a nezbláznit se.  

1. Vyhraďte si doma pracovní místo

Je jasné, že jinak se bude pracovat člověku, který bydlí v páru v třípokojovém bytě, a jinak čtyřčlenné rodině v minibytě. Přesto je důležité oddělit pracovní prostor od toho běžného. Když už nemáte pracovnu, pomoct může nový psací stůl v rohu obýváku nebo ložnice. Jakákoliv vizuální změna totiž mozku nastolí mód „teď se jde pracovat“.

Ideální je místo, které je klidné, dobře osvětlené a má dostatek prostoru pro váš stůl, židli a další potřebné věci. Chcete se také vyhnout rušivým vlivům, jako je hluk, nepořádek nebo členové rodiny. Dokonce vadí i mazlíčci, když jsou příliš dotěrní. Pokud je to možné, vyberte si místnost s dveřmi, které můžete zavřít, když potřebujete soukromí nebo se soustředit. Pokud nemáte volnou místnost, můžete si vytvořit oddělený prostor pro práci pomocí příčky, závěsu nebo regálu.

2. Buďte digitálně společenští

Pracovat na home office neznamená odříznout se od zbytku světa. Myslete na to, že ostatní kolegové jsou na tom stejně. Sdílejte zkušenosti, bavte se i o mimopracovních tématech. Dobrým tipem může být tzv. digitální office, při kterém se na domluvenou hodinu sejde celý tým a společně si vypije kávu, vyřídí e-maily nebo jen probere počasí.

 Soustředění a pozornost při pracovním telefonátu na home office

3. Dopřejte si správný způsob sezení

V kancelářích si všichni lebedíme na ergo židlích a doma nám dřevění zadnice z rozvrzané kuchyňské židle. Naše záda nám bohužel nesprávný posed dřív nebo později oplatí. Dopřejte jim proto i doma zdravé sezení, dostatečné protažení, časté přestávky a pravidelný pohyb. Není lepší využití času mezi cally než krátká procházka nebo běh.

Investujte do ergonomického nábytku a vybavení, které podpoří vaše držení těla, pohodlí a zdraví. Co stojí za to si pořídit mimo dostatečně velkého pracovního stolu a ergonomické židle?

  1. Monitor, který je ve výšce očí, přibližně na délku paže a mírně nakloněný nahoru. Můžete použít stojan na monitor, stojan na notebook nebo hromadu knih, abyste zvedli obrazovku a předešli namáhání krku. Nejlepší poloha pro home office? Žádná. Střídejte je.
  2. Klávesnice a myš, které jsou bezdrátové, ergonomické a pohodlné. Pro přirozenou a uvolněnou polohu rukou a zápěstí můžete použít podložku pod klávesnici, opěrku zápěstí nebo podložku pod myš. Ideálně mějte na střídání vertikální a klasickou myš. Ruka si tak odpočine.
  3. Náhlavní souprava s potlačením šumu, bezdrátová a pohodlná. Pomocí náhlavní soupravy, špuntů do uší nebo sluchátek můžete blokovat okolní hluk a jasně komunikovat s kolegy nebo klienty. To vyřeší i moderní sluchátka s potlačením hluku. Já používám tu nejvyšší řadu od Samsungu.

4. Nastavte si režim

Jak zvládnout home office? Pomůže vám režim. Budík si zkuste nařizovat nadále tak, jako byste vstávali do práce, a tomu přizpůsobte i večerku. Hodně lidí se k počítači dostane třeba až v 11 hodin dopoledne a přitom ráno jen proscrooluje na sociálních sítích. Režim je základ. Pyžamo není váš nový dress code a pokaždé vypnutá kamera při online meetingu také začne dřív nebo později vypadat podezřele. Dobré také je určit si časové bloky, během kterých budete jen pracovat. Vaření, věšení prádla a sociální sítě počkají.

5. Probuďte se životabudičem

A pak nastane chvíle, kdy už nedokážete vymyslet ani kloudnou větu. Na někoho v momentě únavy nebo přepracování platí třetí kafe, na jiného procházka a na dalšího bylinky. Řada bylinných směsí a prášků vám pomůže při dodrženém dávkování probudit mysl a naplno se ponořit do stavu flow. Jiné dokáží navíc odbourat stres a celkově zlepšit duševní i fyzickou pohodu, ze které při práci můžete čerpat. 

6. Pauzy

Pauzy jsou důležité, ovšem nesmíte je trávit na mobilu. Ideální pauzy jsou ty, které zaměstnají váš postřeh a tělo. Jejich délka je maximálně 15 minut a děláte je každých alespoň 90 minut.

7. Nastavení světla

Nastavení osvětlení a teploty světla. Chcete mít dostatek přirozeného světla, ale vyhnout se oslnění a odrazům na obrazovce. Také chcete mít dostatek umělého světla, ale vyhněte se ostrému nebo tlumenému osvětlení, které může způsobit únavu očí nebo bolesti hlavy. Množství přirozeného světla můžete regulovat pomocí závěsů, žaluzií nebo rolet. Můžete také použít lampy, LED světla nebo svíčky, abyste vytvořili teplou a útulnou atmosféru. Kromě toho chcete mít příjemnou teplotu, ale vyhněte se přehřátí nebo mrazu. K regulaci teploty můžete použít ventilátor, topení nebo termostat. Můžete také použít vrstvy, přikrývky nebo pantofle, aby vám bylo teplo nebo chladno.